top of page

                   Wat is mediation?

Bij mediation probeer je, samen met de andere partij, tot een oplossing te komen van je conflict onder begeleiding van een mediator. Een mediator zorgt ervoor dat je kunt vertellen wat je dwarszit, dat je elkaar weer kunt horen en er samen uitkomt. Een mediator is onpartijdig en geeft geen oordeel. Ieders mening komt aan bod.


Of het nu gaat om een scheiding, alimentatie, erfenis of arbeidsconflict, een conflict met je partner, familie, buren of werkgever: een mediator helpt je om samen tot een oplossing te komen en rust en vertrouwen terug te krijgen. Met bewezen resultaat.

Door alle partijen wordt op een vertrouwelijke manier omgegaan met de informatie die tijdens de mediation wordt besproken. De uiteindelijke afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst.

Deelname aan mediation is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Om mediation te laten slagen is het noodzakelijk dat alle betrokken partijen gemotiveerd zijn om tot een oplossing te komen.

Mediation zorgt voor een win-win situatie voor beide partijen, in plaats van dat de ene partij wint en de andere partij verliest.

Voordelen van mediation

Tijdens mediation wordt er gedacht in oplossingen en gezocht naar een win-winsituatie. In plaats van het conflict verder te laten escaleren, wordt er gekeken naar wat de partijen bindt en welke oplossing voor beide partijen het meeste oplevert. Omdat je samen naar een oplossing zoekt zal deze beter bij je passen.

Bij mediation is je conflict in gemiddeld 3 tot 5 sessies van anderhalf uur opgelost. Dat is heel wat sneller dan het aanvragen van een juridische procedure, waarbij je een rechter of arbiter inschakelt. Deze juridische procedures kunnen vaak maanden tot soms jaren duren.

Mediation bespaart tijd, geld en energie. Het is aanzienlijk goedkoper dan andere vormen van conflictbehandeling. Niet alleen vanwege de snelheid. In een rechtszaak betalen beide partijen hun eigen advocaat, bij mediation is er slechts één mediator betrokken. De kosten hiervan worden door beide partijen gedeeld.

Bij mediation wordt er onafhankelijk en onpartijdig gehandeld. Ieders mening komt aan bod.

Wat is mediation?: Infographics
bottom of page